11 November, 2019

MAHATHIR THE JOURNEYMAHATHIR THE JOURNEY

Petaling Jaya, 11 November, 2019 - "Mahathir: The Journey”, filem biografi yang sangat dinanti-nantikan mengenai perjuangan Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad, secara rasmi diumumkan pada majlis pelancaran besar-besaran dan eksklusif yang diadakan di Hotel Sheraton di Petaling Jaya, petang ini. Pelancaran itu dihadiri oleh tetamu terhormat Datuk Dr Yusof Haslam, orang-orang kenamaan, pelakon utama, penaja utama, rakan kongsi strategik, rakan bersekutu, selebriti-selebriti, ahli media dan tetamu undangan yang dihormati.

Filem yang dibentangkan oleh Reliance Media Group ini dan berdasarkan tetapan faktual, merangkumi perjalanan 16 tahun Dr Mahathir yang luarbiasa, dari masa persaraannya selepas berkhidmat selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri, sehingga kembali memimpin negara kita sebagai Perdana Menteri sekali Iagi dari tahun 2018, pada usia 93 tahun.

Mahathir: The Journey akan diarahkan oleh pengasas filem yang dikenali, Prof Mohamad Hatta Azad Khan dan Chan Wai Cheong, dengan penerbit filem, pelakon dan penyanyi veteran Dr Lawrence Poh sebagai penerbit eksekutifnya. Pembuat filem yang berpengalaman Yusof Kelana dipilih sebagai pengarah kreatif. Pelancaran filem sinematik 90 minit itu akan menampilkan 29 karakter tokoh utama yang terkenal dalam senario politik Malaysia. Antara pelakon utama yang diperkenalkan dalam pelancaran itu ialah Azhar Amir (Tun Dr Mahathir), Fauziah Latiff (Tun Hasmah), Hilal Azman (Anwar Ibrahim),Dazrin Kamaruddin (Syed Saddiq), Afieq Hussain (DS Mukhriz Mahathir), Muhamad Harminder Singh (Gobind Singh Deo), Dian P. Ramlee (DS Wan Azizah) dan Lisdawati (Nurul lzzah). Dalam dua puluh dua (22) tahun beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia sebelum bersara, Dr Mahathir mengubah negara ini dari sebuah negara pertanian yang mundur kepada sebuah negara perindustrian yang mencapai negara perdagangan ke-17 terbesar di dunia. Pencapaian luar biasa ini bukan tanpa sebarang kontroversi dan visi luarbiasa Dr Mahathir dan cengkaman besinya, memperolehinya kedua-dua musuh serta peminat, di dalam dan di luar Malaysia. Dia telah digambarkan sebagai normal tetapi berparadoks sebagai diktator, bette noir, serta seorang yang berani, berwibawa dan pembela kepada yang lemah, negara-negara Dunia Ketiga dan Islam moderat. 

Pada hampir setiap persimpangan, Dr Mahathir menulis semula semua peraturan. "Mahathir: The Journey mendedahkan aspek-aspek yang tidak diketahui ramai tentang ahli negarawan yang menjaga keperibadiannya tetapi garang dan berani di kalangan ramai. Filem ini akan memberikan gambaran yang jelas dan menarik mengenai sejarah politik Malaysia yang moden seperti yang dilihat melalui mata pembentuk-pembentuk terbesarnya. la bukan satu permintaan maaf atau pembelaan, tetapi satu tetapan yang menarik dan akan menceritakan bagaimana Dr Mahathir mencapai apa yang dilakukannya dalam masa yang begitu singkat dan kenapa. 

Menurut Prof. Hatta, "skrip filem itu mendapat 100 peratus persetujuan dari Pejabat Perdana Menteri. Ejen khas Tun, Sufi Yusof, secara peribadi meneliti dialog dan tabir untuk memastikan tidak ada fakta yang salah. " 


Beliau menambah, "satu kajian telah dijalankan selama tujuh (7) bulan untuk merealisasikan kisah perjuangan Tun. Kami terinspirasi oleh kisah benarnya, dan juga adegan-adegan yang dibentangkan dalam filem ini ialah peristiwa-peristiwa yang menyusul sejurus peletakan jawatan Tun pada tahun 2003. Kebanyakan penceritaan dalam filem ini adalah peristiwa nyata yang tidak pernah diketahui umum." Turut hadir bersama memeriahkan majlis serta merasmikan filem biografi "Mahathir The Journey" ini adalah pengarah tersohor Malaysia iaitu Datuk Yusof Haslam.


Azhar Amir (Tun Dr. Mahathir Mohamad ) Fauziah Latiff (Tun Dr. Siti Hasmah Mohamad Ali ) Afieq Hussain (Dato; Seri Utama Mukhriz Mahathir) Ning Baizura ( Datin Paduka Marina Mahathir )


Antara detik-detik penting yang dijangka akan dimuatkan dalam filem ini termasuk peletakan jawatan Dr Mahathir semasa Perhimpunan Agung UMNO ke-56 pada 2002, perjalanannya ke Jepun dengan Tun Siti Hasmah pada tahun yang sama, suasana pemilihan 2008, pelancaran memoirnya pada tahun 2011, penarikan dirinya dari UMNO pada 2016, BERSIH 5.0, pengumuman pencalonannya sebagai Perdana Menteri dan kempen pilihan raya pada 2018, keputusan PRU 14 dan penabalannya sebagai Perdana Menteri bagi kali kedua.Filem ini juga akan menyentuh tentang percintaan, penjagaan dan sokongan yang tidak bersyarat antara Tun Dr Mahathir dan Tun Siti Hasmah, yang dilihat sebagai salah satu pasangan yang sungguh comel di Malaysia walaupun selepas 64 tahun berkahwin.


Hilal Azman (Dato' Seri Dr. Anwar Ibrahim ) Dian P. Ramlee (Dato' Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail ) Lisdawati (Nurul Izzah).

Pasukan Penerbitan & Pengurusan
Penerbit Eksekutif: Dr Lawrence Poh 
Penerbit (Pengerusi): 
Dato 'Sri Dr Alan Kung Penerbit (Naib Pengerusi): 
Dato 'Jacky Poh 
Pengarah: Prof Mohamad Hatta Azad Khan & Chan Wai Cheong

Pengarah Kreatif: Yusof Kelana 
Ketua Pengeluaran: Taha Wahid 

No comments:

Post a Comment