06 December, 2018

WEBER PDT Cancer Therapy & Heart Wellness Center


WEBER PDT
Cancer Therapy & Heart Wellness Center.
Satu lagi teknologi baru untuk merawat pesakit kanser!

Weber PDT Cancer Therapy & Heart Center telah dirasmikan oleh Tan Sri Dato' Seri Ong Tee Kiat di Menara See Hoy Chan, Jalan Tun Razak. Para tetamu yang turut menghadiri majlis perasmian itu juga termasuk Dato' Dr. Azman Ching, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Cannis, Dr. Martin E Roberts, Ketua Pegawai Eksekutif Weber PDT juga merupakan pakar konsultasi Klinik Mikrobiologi di UMMC.


Weber PDT diberi nama bersempena teknologi utama yang digunakan di Weber PDT Cancer Therapy & Heart Center ini dinamakan sebagai Weber Photodynamic Therapy (PDT). Terapi ini boleh menghapuskan sel-sel kanser dalam badan pesakit dengan menggunakan kaedak lasik pelbagai warna berdasarkan jenis dan peringkat berbeza mengikut penyakit kanser tersebut.
Ketepatan rawatan ini dalam memerangi virus dan sel-sel kanser, skop rawatan PDT boleh diaplikasikan ke semua jenis penyakit kanser.
Dengan teknologi yang berkuasa tinggi, rawatan ini juga telah memperluaskan pergunaannya. Warna lasik yang berbeza boleh memberikan penambahbaikan tertentu dalam badan dan meningkatkan fungsi keseluruhan badan itu. Beberapa faedah dapat dilihat selepas menggunakan rawatan PDT termasuk antidepresan, detoksifikasi, peningkatan dalam kualiti tidur, rangsangan keseluruhan sistem imun dan menggalakkan peredaran darah. PDT juga berkesan dalam merawat jangkitan kronik, Hepatitis B, Hepatitis C, penyakit Lyme, dan AIDS melalui penggunaan lasik ultraungu.
Selain ianya diiktiraf oleh Medical Device Authority Ministry of Health Malaysia (MDA), terapi ini juga telah menerima beberapa pensijilan antarabangsa, termasuk Pentadbiran Peranti Perubatan Kanada, China, dan Australia.
Misi Weber PDT adalah untuk membawa harapan baru kepada setiap pesakit dan membantu mendapatkan kembali kesihatan mereka melalui rawatan yang terbaik dan penjagaan kesihatan yang betul. Weber PDT percaya bahawa kekayaan terbesar adalah kesihatan yang berpanjangan. Weber PDT sangat komited untuk menyediakan perkhidmatan terbaik kepada pengguna dalam menyelesaikan masalah kanser dan jantung mereka. Menyediakan pengalaman yang unik juga bermakna melalui perkhidmatan yang berkualiti dan kakitangan yang berkelayakan amat Weber PDT titik beratkan bagi memastikan semua pengguna boleh mendapatkan semula tubuh badan yang sihat sebelum meninggalkan pusat kesihatan kami.

Dengan tahap teknologi yang tinggi dan menjanjikan pengalaman pengguna kelas pertama, rawatan yang disediakan di Weber PDT Cancer Therapy & Heart Cancer ini tidak merbahaya dan amat berkesan bersesuaian dengan era perkembangan teknologi kini kepada semua lapisan masyarakat.Latar Belakang Syarikat

KENAPA WEBER PDT?

Nama Weber PDT (disebut 'vee-ber') berasal dari teknologi yang dinamakan terapi FotoDinamik (PhotoDynamic Therapy), kaedah terapi yang secara tradisionalnya menggunakan pelbagai warna lasik

Untuk menghapuskan sel-sel kanser dalam badan pesakit. la telah terbukti menjadi perubatan alternatif yang berkesan untuk merawat penyakit kanser termasuk:

  1. Penyakit yang biasa menyerang wanita kanser payudara dan ovari;
  2. Penyakit yang menyerang lelaki kanser pundi kencing dan prostat;
  3. Kanser sistematik tekak, paru-paru, toraks, hati, pankreas, perut, kolorektal, leukemia, limfoma;
  4. Penyakit kulit keratosis actinic, karsinoma sel basal, dan karsinoma sel skuamosa.

Seiring dengan perkembangan teknologi, kaedah rawatan ini juga digunakan untuk pelbagai tujuan.

Warna yang berbeza dari lasik memberikan rangsangan khusus dalam badan dan dapat meningkatkan fungsi dalam badan kita.

WARNA LASIK  |  FUNGSI
MERAH - Merangsang sistem imunisasi, dengan itu meningkatkan keberkesanan eritrosit dan keseluruhan peredaran darah dalam badan.

HIJAU - Menggalakkan hemoglobin mengikat sel darah merah dan merangsang pengambilan oksigen yang lebih baik dalam badan.

BIRU - Meningkatkan nitrat oksida (nitric oxide) dalam badan dan membuka peredaran mikro. Iannya bagus untuk pesakit yang mengelami masalah jantung. 

KUNING / EMAS - Meningkatkan kadar serotonin dalam darah yang mempunyai kesan antidepresan dan detoksifikasi. Selain itu. merangsang peningkatan kadar melatonin yang boleh membantu meningkatkan kualiti tidur.

ULTRAVIOLET - Membunuh bakteria dan virus dalam darah, berkesan dalam merawat jangkitan kronik, Hepatitis B, Hepatatis C, penyakit Lyme, dan juga HIV.

VISI
Sebuah pusat penjagaan kesihatan yang dipercayai umum dengan memberikan perkhidmatan terbaik kepada setiap pelanggan yang tercinta dan merasai sesuatu pengalaman yang amat berharga

MISI
Untuk memberi inspirasi dan menyumbang potensi kesihatan dan kesejahteraan dengan menyediakan penjagaan kesihatan terbaik sepanjang hayat

NILAI TERAS
Sebahagian besar apa yang menjadikan Weber sebagai tempat terapi kanser dan pusat kesihatan jantung adalah kerana nilai teras yang kami terapkan:

Kami percaya bahawa Kekayaan (Wealth) terbesar yang boleh diperolehi adalah kesihatan anda. Oleh itu, kami berhasrat untuk membantu anda mencipta kekayaan menerusi perkhidmatan Cemerlang (Excellent) yang disediakan daripada kakitangan kami yang berkelayakan. Kami berusaha dalam Penekanan (Emphasis) terhadap mutu kualiti perkhidmatan kami kepada pelanggan. Rejuvenescence dan Rectification adalah apa yang anda rasai apabila anda keluar dari pintu kami.

Wealth is health
Excellent service
Benevolent staff
Emphasis on quality and user experience
Rejuvenescence and rectification

LOKASI
Terletak di tengah-tengah pusat metropolitan negara, Kuala Lumpur menjadi tempat tumpuan ramai semua pengunjung tidak kira dalam mahupun luar negara. Oleh itu, Weber PDT Cancer Therapy & Heart Wellness Center ditempatkan secara strategik di Menara See Hoy Chan, Jalan Tun Razak yang berdekatan dengan Kedutaan Amerika Syarikat, Suruhanjaya Tinggi Republik Singapura, Kedutaan Jepun, dan Kedutaan Besar Republik Indonesia.

Lokasi yang berdekatan dengan kemudahan LRT iaitu stesen Ampang Park dan KLCC yang hanya mengambil masa 10-20 minit berjalan kaki untuk ke Weber PDT Cancer Therapy & Heart Wellness Center. Malahan, kawasan sekitar yang dikelilingi banyak hotel yang bertaraf tinggi Seperti lnterContinental Kuala Lumpur, Double Tree Dengan Hilton Kuala Lumpur, Traders Hotel Kuala  dan Corus Hotel Kuala Lumpur akan memudahkan pengunjung dari luar Kuala Lumpur untuk mencari tempat penginapan.

Alamat: Suite 02-06, Tingkat 2 (Lobi 2), Menara See Hoy Chan, 374, Jalan Tun Razak, 50400 Kuala LumpurAPA ITU PDT?AKREDETASI ANTARABANGSA

☆ Medical Device Authority (MDA), Ministry of Health Malaysia license No. KP56193202918.
☆ SIRIM Good Distribution Practice for Medical Device License No. GDMD 00352
☆ USFDA CFR 878.4810
☆ CE TUV NORD Cert. No.93/42
☆ CE TUV NORD Epicutaneous and Transcutaneous Laser & Photo-Dynamic Therapy License No.12299/93/42
☆ Canada Medical Device Cert. License No. 91513
☆ China Ministry of Health License No.028510
☆ Australia TGA eBS Medical Device No.281755

BAGAIMANAKAH IA BERTINDAK DI DALAM BADAN?

Terapi Photodinamik (PDT) adalah salah satu pendekatan rawatan yang paling menarik untuk menangani pelbagai penyakit kanser. Dengan menggunakan prinsip rangsangan bahan sensitif cahaya berdasarkan klorofil semula jadi (photosensitizer), yang diberikan ke dalam saluran darah secara intravena dan (atau) disuntik secara tepat ke dalam tumor. Sensitizer mengikat sebarang jenis sel tumor dalam organisma dengan ketepatan yang sangat tinggi.

Selepas rangsangan dengan Cahaya Iasik, pembentukan radikal oksigen aktif akan dimusnahkan.

Rajah 2: Proses penghapusan sel tumor menggunakan PDT

Satu kelebihan khusus terapi unik ini adalah sistem imun tidak diletakkan di bawah tekanan yang tinggi. Terapi ini amat berlainan dengan terapi sinar kemo (Chemotherapy) yang biasa digunakan di hospital-hospital menyebabkan pesakit terjejas teruk akibat tidak dapat menahan kesakitan tekanan dari terapi sinar kimo. Sebaliknya terapi Fotodinamik dipertingkatkan melalui terapi lasik intravena, dan memberi kesan imunisasi sekunder tambahan kepada pesakit yang dikenali sebagai imunisasi PDT.

Rajah 3: Contoh penggunaan PDT Yang tidak merbahaya untuk menghapuskan sel

Rajah 4: Pembahan selepas PDT

GABUNGAN TERAPI KANSER

Penggunaan PDT, selain menggunakannya secara meluas untuk merawat pelbagai penyakit juga boleh digunakan bersama dengan terapi kanser lain. Ini berlaku terutamanya apabila tumor terlalu besar, tersebar luas atau berlakunya pelbagai metastasis. Contohnya termasuk;

PDT bergabung dengan:
1. Sinar Kemo Tradisional
2. Cahaya Sensitif Ubat-Kemo
3. Antioksidan
4. Perencatan angionesis
5. Perencatan CO2
6. Antibodi
7. Perbezaan Sabatian Kimia
8. Imunoterapi

Kesan:
1. Membantu keberkesanan ubat membunuh kanser
2. Menggunakan ubat sinar kimo sebagai fotosensitizer
3. Menguatkan antioksida
4. Menghapuskan pembentukan tumor
5. Mengurangkan rasa sakit dan keradangan
6. Penggalak elemen sistem imun penyesuaian
7.Meningkatkan kesan protein semula jadi badan
8. Merangsang sistem imun pesakit

KENAPA PDT?

1. Melegakan sakit sendi
2. Kurang invasif daripada pembedahan
3. Boleh disasarkan dengan tepat
4. Kos yang berpatutan berbanding rawatan kanser Iain
5. Sesuai untuk pesakit-pesakit yang sensitif dan kanak-kanak
6. Pengaktifan imun ,dan induksi keradangan
7. Kurang atau tiada parut selepas proses penyembuhan
8. Membunuh virus kanser, bakteria, virus, kulat, dan parasit
9. la biasanya mengambil masa yang singkat dan paling kerap dllakukan sebagal pesakit
10. Tidak seperti radiasi, PDT boleh diulangi banyak kali di bahagian yang sama Jika diperlukan

Rajah 5: PDT digunakan kepada kanak-kanak ianya selamat dan tidak menggunakan kaedah yang merbahaya

SIAPAKAH YANG DAPAT DIBANTU OLEH PDT?

Terapi Fotodinamik adalah kaedah efektif untuk sesiapa yang mengalami masalah seperti berikut:

1. Kanser
2. Kencing manis
3. Penyakit hati kronik dan buah pinggang
4. Gangguan metabolik
5. Degenerasi macular
6. Penyakit Jantung
7. Penyakit sendi / Osteoarthritis
8. Allergik / Eczema
9. Sklerosis berbilang
10. Kemurungan
11. Gangguan tulang belakang
12. Penyakit Lyme
13. Jerawat
14. Kehilangan berat badan

EECP ENHANCED EXTERNAL COUNTER PULSATION

APAKAH ITU EECP?

Dipanggil pintasan semulajadi (by-pass) kerana merupakan suatu terapi perubatan yang tidak invasif, tidak memerlukan pembedahan dan untuk pesakit luar yang mengalami masa kegagalan jantung kongestifjuga rawatan angina, myocardial infarksi akut dan kejutan kardiogenik.

Semasa rawatan, EECP akan menghasilkan saluran baru sekitar arteri yang tersekat di hati dengan mengembangkan rangkaian saluran darah kecil (kolateral) yang membantu meningkatkan dan menormalkan aliran darah ke otot jantung.

Rajah 6: EECP terdiri daripada satu skrin pemantau dan tiga pasang manset kembung (Inflatable Cuffs)

PERSIJILAN

1. EECP diluluskan sebagai kaedah rawatan alternatif kepada jantung Oleh
a. Malaysia Device Authority Ministry of Health Malaysia (MOH)
b. United States Food and Drug Administration (FDA)

2. EECP dikenali sebagai penyelesaian by-pass tidak invasif berdasarkan World Health Organisation (WHO)

BAGAIMANAKAH IA BERTINDAK?

Terapi ditadbir melalui 3 pasang kimpalan kembung (Inflatable cuffs) yang digunakan di sekitar kaki bawah, kaki atas, dan punggung. Kimpalan kembung terus mengembang dan menguraikan antara tempoh istirehat degupan jantung dan hasnlnya dapat meningkatkan darah dikembalikan kejantung.

Prosedur ini meningkatkan aliran darah ke jantung dan arteri koronari dengan mengepam darah dari anggota badan yang Iebih rendah. la juga merangsang pertumbuhan arteri kolateral yang meningkatkan peredaran darah dl sekehlmg jantung, dengan itu membuat pintasan (by-pass) semula jadi.

Dengan mengurangkan beban kerja dan tekanan ke jantung, EECP akhirnya akan meningkatkan fungsi jantung dan prestasi keseluruhan pesakit.

Rajah 7: Prosedur EECP

KENAPA EECP?

1. Mengurangkan kemungkinan seranganjantung
2. Prosedur yang tidak menyakitkan dan selamat
3. Kos yang berpatutan tetapi berkesan untuk meningkatkan kesihatan jantung pesakit
4. Masa pemulihan yang cepat
5. Meningkatkan aliran darah ke jantung dan arteri koronari
6. Mengurangkan kekerapan dan intensiti angina, menjadikan pesakit kurang bergantung kepada ubat
7. Meningkatkan tahap aktiviti dan meningkatkan kualiti hidup pesakit
8. Menstabilkan denyutan jantung yang tidak teratur
9. Meningkatkan ingatan

SIAPAKAH YANG SESUAI UNTUK EECP?

EECP, mendapat periktirafan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai penyelesaian tidak-invasif sangat sesuai untuk pesakit seperti;

1. tidak sesuai untuk atau tidak mahu menjalani pembedahan by-pass
2. tidak sesuai untuk atau tidak sanggup menjalani angioplasti
3. mengalami semula simptom-simptom walaupun telah menjalani pembedahan by-pass atau angioplasti

EECP iuga merupakan kaedah rawatan berkesan bagi mana-mana pesakit yang mengalami gejala atau penyakit di bawah:

1. Perokok
2. Kesakitan Angina
3. Penyakit jantung yang berisiko tinggi
4. Lumpuh pasca
5. Penyakit jantung iskemik
6. kegagalan jantung / pembesaran jantung
7. Koronari tersumbat
8. Keletihan kronik / kaki sejuk
9. Sleep Apnea

Esensi, EECP juga merupakan langkah pencegahan yang efektif bagi mereka yang beresiko tinggi mendapat Penyakit Arteri Koronari (CAD);

1. Kencing manis
2. Tekanan darah tinggi
3. Kolesterol tinggi dalam darah
4. Obesiti

BERAPA KERAP EECP DIPERLUKAN?

35 jam terapi EECP diperlukan dengan setiap satu jam untuk 35 hari akan diberikan untuk keberkesanan yang optimum.


No comments:

Post a Comment

GO EAT DAN GO BIG