22 February, 2018

TEATER JALANAN – OGY’S CENTERSTAGE & ACADEMY

TEATER JALANAN PENTAS UJIAN BUAT PELAJAR OGY’S CENTERSTAGE & ACADEMY


Seniwati Fauziah Ahmad Daud, melalui Ogy’s Centerstage & Academy akan menganjurkan ‘Street Theatre Carnival’ atau Karnival Teater Jalanan. Karnival ini akan diadakan pada 3 & 4 Mac 2018 di Courtyard Fountain, Street Market, The Curve, Mutiara Damansara.
Konsep Teater Jalanan adalah suatu konsep seni persembahan teater yang telah lama ada dan banyak diadakan di Eropah dan Amerika. Namun di Malaysia, ianya masih asing lagi walaupun seni pemuzik jalanan atau busking semakin mendapat tempat di hati orang ramai.
Penganjuran Teater Jalanan ini adalah penganjuran kali kedua seumpamanya di Malaysia. Kali pertama ianya diadakan adalah pada tahun 1990 dibawah arahan Allahyarham Syed Alwi dihadapan Kompleks SOGO dimana Fauziah Ahmad Daud merupakan salah seorang pelakonnya.
Kali ini, penganjuran Teater Jalanan ini dibuat sebagai menyambung semula apa yang telah dimulakan oleh Allahyarham Syed Alwi. Ianya juga merupakan pentas ujian bagi pelajar-pelajar Bengkel Seni Lakonan Ogy’s Centerstage & Academy yang kini telah masuk kelompok ke-3.
 “Saya melihat Teater Jalanan sebagai platform terbaik untuk menguji bakat lakonan para pelajar saya. Cabaran mereka bukan hanya menghafal dan memahami skrip tetapi mereka perlu memikirkan bagaimana mereka mampu untuk menarik perhatian dan minat orang ramai yang lalu lalang di sekeliling mereka dengan lakonan yang mereka persembahkan.”
“Saya menyambung apa yang telah dimulakan oleh Allahyarham Syed Alwi dan saya harap ini akan menjadi legasi yang akan saya tinggalkan untuk industri seni tanahair suatu hari nanti” kata Fauziah Ahmad Daud.


Selain daripada Teater Jalanan, Karnival 2 hari ini turut menganjurkan beberapa acara lain seperti Ujibakat sebagai Pengacara dan Pelakon, Pertandingan Jurumekap Meletop dan Pencarian Lelaki Idaman Malaysia.


Mereka yang berminat untuk menyertai acara-acara yang diadakan dijemput hadir pada hari Karnival ini.
Untuk maklumat berkenaan ‘Street Theater Carnival’ sila hubungi talian 011-2358 6780 atau 010-445 4645

Untuk sebarang urusan media, sila hubungi
Amiruddin Karim – 013 2199103

No comments:

Post a Comment

GO EAT DAN GO BIG