16 October, 2018

MAHARAJA LAWAK MEGA KOMEDI UNGGUL

Maharaja Lawak Mega 2018 Bakal menjanjikan persembahan komedi yang lebih Unggul. Program yang bermula siarannya pada tahun 2011, program realiti pertandingan komedi Maharaja Lawak Mega menggabungkan barisan pelawak terbaik dari Malaysia, Singapura dan Indonesia serta menyaksikan mereka membuat persembahan komedi berdasarkan tema mingguan yang diberi dalam merebut takhta ‘juara Maharaja Lawak Mega’. Kesemua mereka akan diadili oleh barisan juri dan penonton sebelum peserta dengan jumlah markah terendah disingkirkan daripada pertandingan.


14 barisan peserta yang akan menjayakan MLM 2018 terdiri daripada peserta solo; ‘Dany Beler’ dan ‘Hilmy Ashley’, peserta duo; kumpulan ‘Taman’, ‘Shiro’, ‘Puteh’ dan ‘2B’ serta peserta trio; kumpulan ‘Bocey’, ‘Abata’, ‘Joras’, ‘Kiut’, ‘Masin’, ‘Abioso’, ‘Zero’ dan ‘Chilok’. Kepelbagaian tema yang ditonjolkan setiap musim untuk melatari imej keseluruhan MLM pada musim tersebut diteruskan dengan pemilihan tema ‘Circus’ atau sarkas pula untuk penganjuran pada tahun 2018 ini. Tema ini dipilih kerana acap kali kita lihat mereka yang terlibat dengan sarkas memiliki karakter yang penuh warna-warni, amat unik dan tersendiri, namun pada masa yang sama memiliki satu misi seragam iaitu menghiburkan penonton. Penganjuran MLM dari tahun ke tahun bertunjangkan misi tersebut – ‘menghiburkan penonton’. 

NAMANZEE HARRIS, 

KETUA KANDUNGAN STRATEGIK (KOMEDI)


“Untuk penganjuran musim ke-7, kami sekali lagi berjaya menghimpunkan bakat-bakat komedi terhebat dari Nusantara; Malaysia, Indonesia dan Singapura. Ada yang boleh dianggap senior dalam kalangan pelawak dan ada juga muka baharu yang terlibat dalam edisi kali ini. Sungguhpun begitu, kesemua mereka mempunyai pengalaman beraksi di pentas besar sebelum ini dan setiap daripada mereka mempunyai identiti tersendiri dalam persembahan lawak yang dipentaskan. Kepelbagaian ini dirai dan pastinya saingan sengit dapat kita saksikan dalam pertarungan kesemua peserta dalam merebut gelaran juara MLM 2018.

Besar harapan kami agar MLM 2018 dapat merekodkan kejayaan yang lebih hebat daripada pencapaian musim-musim terdahulu. Sokongan padu daripada pelbagai pihak terhadap program ini menyuntik semangat kami untuk terus komited dalam mengangkat industri komedi ke tahap yang lebih tinggi. Maharaja Lawak Mega kini umpama ‘dream stage’ buat pelawak-pelawak di rantau ini di mana penyertaan mereka dalam program ini telah membuka pintu kepada mereka untuk memperkembangkan bakat jenaka yang ada kepada lebih ramai orang dan seterusnya melebarkan kerjaya seni masing-masing melepasi sempadan negara. 

Kami melihat perkembangan ini sesuatu yang positif buat kelangsungan industri lawak di rantau ini secara amnya dan berhasrat untuk meneruskan usaha ini pada masa akan datang.”


Maharaja Lawak Mega 2018 menerima kehadiran muka baharu yang juga merupakan finalis ‘Gegar Lawak’ iaitu kumpulan ‘Kiut’, ‘Abata’ dan ‘2B’. Pertandingan komedi yang berlangsung pada awal Januari tahun ini menyaksikan Kiut menjulang trofi juara, Abata pula menduduki tempat ketiga dan 2B di tempat kelima . ‘Dany Beler’ dan ‘Hilmy Ashley’, dua peserta solo yang baru pertama kali beraksi di pentas MLM pernah menyertai sebuah program pertandingan komedi paling popular di Indonesia di mana Dany berjaya menduduki tempat ketiga. Dalam pada itu, Hilmy yang juga merupakan personaliti televisyen merupakan satu-satunya peserta dari Malaysia yang berjaya menempatkan diri dalam kelompok 30 peserta terbaik, daripada ribuan penyertaan dalam pertandingan tersebut. Antara tema persembahan mingguan pada musim ini adalah percutian, duit, muzikal, loghat & dialek, dikir barat, parodi, kenangan, mata pelajaran sekolah dan pelbagai lagi.


Sekali lagi untuk tahun ini TAHTA PENGACARAAN telah di pertanggungjawabkan kepada pengacara yang hebat iaitu Dato’ AC Mizal. Kehangatan dan kegamatan pentas Maharaja Lawak Mega mmg bakal terserlah sekali lagi.Juara – RM 500,000.00 dan trofi
Naib Juara – RM 250,000.00 dan trofi
Tempat Ketiga – RM 150,000.00 dan trofi
Tempat Keempat – RM 50,000.00 dan trofi
Tempat Kelima - RM 15,000.00 dan trofi


Maharaja Lawak Mega 2018 (MLM 2018), sebuah program persembahan komedi yang paling dinantikan oleh para peminat lawak di rantau ini bakal membuka tirai pada setiap hari Jumaat bermula 2 November 2018, jam 10.00 malam selama 12 minggu berturut-turut. MLM 2018 akan dipancarkan secara langsung di Astro Warna (saluran 132), Warna HD (saluran 124) dan untuk pilihan alternatif, program realiti pertandingan komedi ini turut boleh ditonton menerusi platform digital Astro GO dan ‘on demand’.

No comments:

Post a Comment

GO EAT DAN GO BIG